Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Παραγωγή γραπτού λόγου στην Οδύσσεια, (Τμήμα Α2)

Ας υποθέσουμε ότι ο Οδυσσέας αφήνει ένα γράμμα στην Καλυψώ, στο οποίο της εξηγεί γιατί είναι δυστυχισμένος στο νησί της και γιατί απορρίπτει την αθανασία. Τι νομίζετε ότι θα της έγραφε; Αναρτήστε τα γράμματά σας με τη μορφή σχολίου.

16 σχόλια:

  1. Αγαπητή Καλυψώ,

    Σου γράφω αυτό το γράμμα για να σε ευχαριστήσω για την απλόχερη φιλοξενία σου. Το νησί σου είναι ένας πλούσιος και μαγευτικός τόπος, στον οποίο όμως μάταια προσπαθούσα να βρω γαλήνη, ξέροντας οτι η οικογένειά μου με περιμένει πολύ καιρό. Για έναν άντρα μεγαλωμένο όπως εγώ με τα ιδανικά της οικογένειας και της πατρίδας, το να μείνει εδώ είναι σαν να ζει χωρίς τιμή. Η αθανασία που μου προσέφερες ήταν έναν ανέλπιστο δώρο, όμως εγώ δεν μπορούσα να το δεχτώ γιατί θα ένιωθα πως εξαγοράζω την αθανασία μου με την δυστυχία της οικοένειάς μου. Με τιμούν η προσοχή σου και φροντίδα σου, αλλά η αγάπη μου για τον γιο μου, την γυναίκα μου και την πατρίδα μου με οδηγούν κοντά τους. Έτσι λοιπόν προτιμώ να γεράσω και να πεθάνω δίπλα σε αυτούς, παρά να ζω αιώνια δίπλα σε μια θεά.

    Αιώνια ευγνώμων,
    Οδυσσέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή Καλυψώ

    Θέλω να σε ευχαριστήσω θερμά για την ωραία φιλοξενία σου στο πανέμορφο νησί . Θα είσαι πάντα στην μνήμη μου και θα σου είμαι ευμνώμων αιώνια . Με τιμάει το δώρο το οποίο μου πρόσφερες (την αθανασία ) . Εγώ ,όμως, την απέρριψα για θέλησα να ζήσω κοντά στην οικογένειά μου και ιδιαίτερα στην γυναίκα μου και τον γιό μου το οποίο μόνο λίγες φορές είδα κατά την βρεφική του ηλικία . Θέλω να ζήσω σαν θνητός , να πεθάνω κοντά στην οικογένειά ,να αναλάβω τα βασιλικά μου καθήκοντα να αντιμετωπίσω όλες τις δυσκολίες της ζωής .Εξάλλου αυτό δίνει νόημα στην ζωή .

    Οδυσσέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σεβαστή θεά Καλυψώ,

    Πρώτα να σε ευχαριστήσω θέλω,που με έσωσες όταν πάλευα μόνος με τα κύματα...με υποδέχτηκες με αγάπη και με φρόντισες.Τώρα,όμως εγώ με την σειρά μου πρέπει να φύγω,να γυρίσω στην γλυκιά πατρίδα μου ,την Ιθάκη.Να δώ τον μανάκριβο μου γιό ,τον Τηλέμαχο,και όσο για την γυναίκα μου την Πηνελόπη,μπροστά σου κατώτερη είναι στην μορφή .Είναι θνητή και εσύ είσαι θεά, αθάνατη, στον χρόνο αγέραστη.Συγγνώμη,αλλά δεν μπορώ να δεχτώ την αθανασία.Προτιμώ να είμαι θνητός και να είμαι με την οικογένεια μου,τον λαό μου,και τους ανθωπους μου,παρά αθάνατος μακριά τους.Νιώθω δυστυχής και απομονωμένος σε αυτό το νησί.Αν με αγαπάς και νοιάζεσαι για μένα όπως λες,θα ήθελες την ευτυχία μου και την ευτυχία μου θα την βρώ στην πατρίδα μου,στο σπίτι μου..

    Με εκτίμηση,
    Οδυσσέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή Καλυψώ,
    Σε ευχαριστώ που με έσωσες από τα άγρια κύματα και με προστάτευσες, αλλά δεν μπορώ να μείνω άλλο στην Ωγυγία. Τόσο καιρό με έβλεπες δυστυχισμένος και μπορεί να μην καταλάβαινες τον πόνο και την θλίψη μου. Αλλά τώρα έφτασε η κατάλληλη στιγμή να σου εξηγήσω τα πάντα.
    Δεν μπορώ να δεχτώ το δώρο της αθανασίας και να μείνω μαζί σου για πάντα, διότι έχω πεθυμήσει το νησί μου, την Ιθάκη, την γυναίκα μου την Πηνελόπη, και τον μονάκριβό γιο μου Τηλέμαχο, τον οποίο έχω να δω από νεογέννητο.
    Επιπλέον, μπορεί να είσαι πιο όμορφη από την Πηνελόπη, αλλά εκείνη είναι θνητή, ενώ εσύ μία θεά. Αγέραστη στο χρόνο! Εξάλλου, σε εκείνη ανοίκει η καρδιά μου!
    Αν νοιάζεσαι πραγματικά για μένα θα με καταλάβεις!
    Αντίο,Οδυσσέας!

    (Ευγενία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπημένη μου Καλυψώ

    Έφυγα το πρωί για την Ιθάκη με μια σχεδία που ο ίδιος έφτιαξα. Ήμουν πολύ στενοχωρημένος ∙ πιστεύω πως και εσύ το κατάλαβες μετά από τα χρόνια που περάσαμε μαζί. Εγώ αγαπάω την Πηνελόπη, παρόλο που δεν συγκρίνεται με τίποτα με μια θεά σαν εσένα. Η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να πατήσω χώμα πατρικό και να αντικρίσω ξανά την γυναίκα και τον γιο μου και επιθυμώ να τη σεβαστείς. Η αθανασία που μου προσφέρεις και τα πλούτη που μου υπόσχεσαι με δελεάζουν ωστόσο δεν είναι αρκετά να με κάνουν να απαρνηθώ το όνειρο μου, δηλαδή να ξαναδώ τον λαό μου και τους ανθρώπους που αγαπώ.

    Αντίο για πάντα

    Οδυσσέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητή Καλυψώ,
    Σε ευχαριστώ που με έσωσες και που με φιλοξένησες όλα αυτά τα χρόνια. Το δώρο της αθανασίας ήταν δελεαστικό αλλά εγώ αγαπάω την γυναίκα μου την Πηνελόπη και τον γιο μου τον Τηλέμαχο. Θα ήθελα επιτέλους να τους δω μετά από τόσα χρόνια. Αν οι θεοί μου το επιτρέψουν θα είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που θα πατήσω το χώμα της πατρίδας μου ξανά.Ελπίζω να καταλαβαίνεις...

    Ο αγαπημένος σου,
    Οδυσσέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή Καλυψώ,
    αποφάσισα να φύγω για να μπορέσω να φτάσω ξανά στην Ιθάκη. Ξέρω πως πραγματικά μ' αγάπησες μα εγώ δεν μπορώ να γίνω ευτυχισμένος στο νησί σου, αφού στην σκέψη μου έχω συνέχεια την Ιθάκη. Η φιλοξενία σου καθώς και όλα αυτά που μου έταξες ήταν δελεαστικά. Όμως εγώ προτιμώ να μην γίνω αθάνατος αλλά να ξαναδώ τον γιο μου Τηλέμαχο. Όσο για την ομορφιά σου δεν την υποτιμώ, παρόλο αυτά μόνο κοντά στην Πηνελόπη νιώθω ζεστασιά και μόνο γι' αυτήν η καρδιά μου αναστενάζει. Νιώθω πως στο ταξίδι μπορεί να μην έχω τους θεούς συμμάχους μου ωστόσο δεν αντέχω άλλο σ' αυτό το νησί .
    Αντίο Καλυψώ,
    Οδυσσέας
    (Σπύρος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπημένη μου Καλυψώ,
    Σε ευχαριστώ για την αγάπη που μου έχεις δείξει τόσα χρόνια, που με περιποιήσε και με φροντίζεις, αλλά δυστυχώς αισθάνομαι φυλακισμένος και νοσταλγώ να επιστρέψω στην πατρίδα μου και στην οικογένεια μου. Σίγουρα το δώρο της αθανασίας που μου προσφέρεις είναι πολύ μεγάλο αλλά πολύ μεγαλύτερος είναι ο πόθος μου για την πατρίδα. Είμαι πολύ στενοχωρημένος και τίποτε δεν μπορεί να μου προσφέρει χαρά, παρά μόνο το νησί μου και η οικογένειά μου, που έχω χρόνια να δω. Είμαι απελπισμένος, παρακαλώ κατάλαβέ με και ελευθέρωσέ με.

    Με εκτίμηση,
    Οδυσσέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλλιπλόκαμη νεράιδα Καλυψώ,
    Φεύγω για την Ιθάκη, να βρω τη γυναίκα μου και τον γιο μου. Δεν ξέρω ποιος κυβερνά την Ιθάκη, εάν ο πατέρας μου έχει πεθάνει. Αρνούμαι την αθανασία που μου προσφέρεις για να ξαναϊδωθώ με την οικογένειά μου. Για κάποιους η αθανασία είναι δελεαστική , αλλά όχι για εμένα, εάν έχει αντάλλαγμα την οικογένειά μου. Η Ωγυγία είναι παράδεισος για τους θνητούς σαν κι εμένα. Μετά λύπης μου σε αποχαιρετώ αγαπημένη μου Καλυψώ και με μεγάλη στεναχώρια αλλά πρέπει να επιστρέψω στην πατρίδα μου. Με σεβασμό σε αποχαιρετώ. Αντίο.

    Με εκτίμηση,
    Οδυσσέας

    (Μάρθα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητή Καλυψώ,
    όσο καιρό ήμουν στο νησί σου ένιωθα πολύ δυστυχισμένος νοσταλγώντας την οικογένειά μου. Έτσι απέρριψα όλα τα καλά που μου πρόσφερες με κυριότερο την Αθανασία, διότι θεωρώ ότι είναι καλύτερο να γυρίσω στην οικογένειά μου ,στον υιό μου τον Τηλέμαχο, στην Ιθάκη. Καλυψώ μπορεί να είσαι καλύτερη σε όλα (κάλλος, εξυπνάδα κ.τ.λ.) από την Πηνελόπη,( άλλωστε καμία θνητή δεν μπορεί να συγκριθεί με μια θεά σαν εσένα), αλλά προτίμησα την Πηνελόπη. Για τους παραπάνω λόγους επέλεξα να φύγω σήμερα το πρωί από την Ωγυγία και να γυρίσω στο σπιτικό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπημένη μου Καλυψώ,
    Σ‘ ευχαριστώ για την αγάπη και τη φροντίδα που μου πρόσφερες όλα αυτά τα χρόνια, όμως πρέπει να φύγω. Έτσι λοιπόν σε αποχαιρετώ και τώρα πια μπορώ να σου πω γιατί ήμουν δυστυχισμένος όλον αυτόν τον καιρό. Μου λείπουν οι δικοί μου και οι φίλοι μου. Μα ακόμα παραπάνω μου λείπει η πατρίδα μου. Εκτιμώ την προσφορά σου για αθανασία, ωστόσο δεν μπορώ να τη δεχτώ. Η θλίψη που προκαλεί η νοσταλγία είναι μεγάλη και μόνο η επιστροφή στο σπίτι μου μπορεί να την γιατρέψει. Θα σε θυμάμαι στα όνειρά μου σαν κάτι μαγικό.

    Με εκτίμηση,
    Οδυσσέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητή Καλυψώ,
    Αναγνωρίζω ότι με αγάπησες αληθινά και ξέρω προς τι το δώρο τις αθανασίας που μόνον θεοί είναι αξιομένοι με αυτήν. Παρόλα αυτά είμουν πάντοτε αποφασισμένος να επιστρέψω στηνπατρίδα μου, Ιθάκη και να ξαναντικρίσω οικογένεια. Μα προπαντός τον υιό Τηλέμαχο που μετά από τόσα χρόνια θαρώ πολεμιστής γεναίος και δυνατός θα έχει γίνει. Και η γυναίκα μου, Πηνελόπη με περιμένει στο σπιτικό μας, νομίζω πως ανήθικο θα ήταν να μην με ξαναδεί. Και εσύ θέα αρχοντική πολύ καιρό με φιλοξένησες με ευγένεια και καλοσύνη και ευγνώμων είμαι για την πράξη σου αυτήν. Και ομολογώ η ομορφιά σου και τα δώρα σου δελεαστικά και το νησί σου σαν παράδεισος φαντάζει. Και να ' ξερες πόσο στοργική υπήρξε η θάλασσα και οι παραλίες του νησιού σου που ώρες περνούσα μαζί τους σκεπτικός. Μα εσύ θεά αρχοντική θαρώ δεν ήξερες τι ώρες σκεπτόμουν. Σκέπτομουν την πατρίδα, τους συντρόφους τον αγαπητό λαό μου. Κι να ήξερες πόσο γλυκά κυλούσε το πικρό το μαύρο δάκρυ. Για αυτό φεύγω θεά. Για να βρώ ειρήνη και ευτυχία που λυπάμαι που θα το πω αλλά αγαθά σαν αυτά δεν τα βρίσκουν οι θνητοί με θεούς και ούτε κι εγώ ακόμη και αν με το γλυκήτατο ποτό της αθανασίας ήμουνα λουσμένος. Αντίο Θέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητή Καλυψώ,
    Σου αφήνω αυτό το γράμμα για να σου εξηγήσω τους λόγους που προτιμώ να γυρίσω στην πατρίδα μου, την Ιθάκη, πάρα να κάτσω στο όμορφο νησί σου.
    Πρώτα θέλω να σου δώσω τις ευχαριστίες μου για όσα μου πρόσφερες όλα αυτά τα χρόνια που μένω μαζί σου στην Ωγυγία. Με περιποιήθηκες με αγάπη, μου πρόσφερες όλα τα υλικά αγαθά και για αυτό θα σου είμαι για πάντα ευγνώμων.
    Σου ζήτω συγνώμη που απέρριψα την αθανασία που μου πρόσφερες άλλα στο νησί σου νιώθω εγκλωβισμένος και έχω μεγάλη νοσταλγία για την πατρίδα μου. Μου έλειψε ο γιος μου ο Τηλέμαχος, ο πατέρας μου ο Λαέρτης ,η πολυαγαπημένη μου Πηνελόπη και άλλα αγαπημένα πρόσωπα.
    Μην πικραίνεσαι μαζί μου καλλιπλόκαμη θεά ,πιστεύω πως είναι γραφτό να δω και εγώ την μέρα της επιστροφής. Ελπίζω να με καταλάβεις.

    Με σεβασμό
    Οδυσσέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητή μου Καλυψώ,
    Αυτή την στιγμή που διαβάζεις το γράμμα μου, εγώ πρέπει να περιπλανιούμαι πάνω στην σχεδία μου στο απέραντο πέλαγος.
    Σ' αφήνω για να να ξανά αντικρίσω τον μονάκριβό μου γιο και την πανέμορφη μου γυναίκα, την Πηνελόπη.
    Γυρνάω πλάτη στην αθανασία που μου προσφέρεις. Πέρασα μέρες φτιάχνοντας μια σχεδία για να φύγω από το νησί σου, ελπίζοντας να πατήσω για μία έστω ακόμη φορά το πόδι μου στην πατρίδα, την Ιθάκη.
    Αρχοντική μου θεά, μπορεί να σου φανεί παράλογο που σε αφήνω για την θνητή γυναίκα μου Πηνελόπη. Εσύ μπορεί να είσαι αγέραστη και χίλιες φορές πιο όμορφη από την Πηνελόπη, αλλά θα παραμείνει για πάντα η πιστή μου γυναίκα.
    Ως βασιλιάς της Ιθάκης, πρέπει να φροντίσω τον λαό μου.
    Μπορεί οι θεοί να μην θέλουν να γυρίσω στην Ιθάκη, αλλά καλλιπλόκαμη μου θεά, δεν θα σταματήσω μέχρι να φτάσω στην Ιθάκη.

    Ο παλιός φιλοξενούμενος σου,
    Οδυσσέας



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητή Καλυψώ,
    Ξέρω ότι τώρα που έχω φύγει μακριά από εσένα και από το νησί σου τα πράγματα είναι διαφορετικά.Σίγουρα σου φαίνεται περίεργο που προτίμησα να γυρίσω στην πατρίδα μου παρά να μείνω μαζί σου και να είμαι αθάνατος. Πρέπει όμως να καταλάβεις ότι μου έχει λείψει ο μονάκριβος μου γιος και η πίστη μου σύζυγος,η Πηνελόπη. Φυσικά η Πηνελόπη δεν συγκρίνεται με μια πανέμορφη θεά σαν και εσένα όμως είναι η μητέρα του μοναχογιού μου και ήταν πάντα πίστη σε έμενα.
    Θέλω να ξέρεις ότι θα σε ευγνωμονώ για πάντα μιας και με άφησες να γυρίσω στην πατρίδα μου παρόλο που με αγαπάς τόσο πολύ.Ποτέ δεν θα σε ξεχάσω και να μην φτάσω στην Ιθάκη εγώ θα θυμάμαι ότι με είχες προειδοποιήσει για τα δεινά που μπορεί να προκαλούσαν οι θεοί ώστε να μην πατήσω ποτέ ξανά το χώμα της πατρίδας μου.Δεν θα ξεχάσω ποτέ !!!!!

    Για πάντα δικό σου,
    Οδυσσέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σεβαστή Καλυψώ,
    ξεκινώντας σήμερα να πάω στη θάλασσα για να πάρω την σχεδία μου και να ανοιχτώ στο πέλαγος , αποφάσισα να σου αφήσω ένα γράμμα που θα σου εξηγώ γιατί έφυγα. Θέλω αρχικά να σε ευχαριστήσω, εν κάρδια, για την πολύχρονη φιλοξενία που μου χάρισες, αλλά και για το γεγονός, που μου έσωσες την ζωή. Ακόμα θέλω να σου πω ότι η προσφορά σου για να μου χαρίσεις την αθανασία μου ήταν πολύ δελεαστική, όμως δεν θα μπορούσα να την εκτιμήσω εάν δεν έχω κοντά μου την πολυαγαπημένη μου γυναίκα και τον γιο μου. Επιπλέον θέλω να σου πω ότι δεν σε συγκρίνω με την Πηνελόπη ούτε στην ομορφιά, ούτε στην ευφυΐα. Θέλω ακόμα να γυρίσω στο νησί μου για να καταφέρω να τερματίσω το μαρτύριο που επικρατεί στο βασίλειο μου. Για τους παραπάνω λόγους είμαι τόσο λυπημένος και για αυτό φεύγω. Σε αποχαιρετώ θερμά.
    Ο αγαπημένος σου,
    Οδυσσέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή